Barion Pixel

CBD és az endokannabinoid rendszer

hemp4life endokannabinoid rendszer

Hemp4Life

ISMERJÜK MEG AZ ENDOKANNABIONID RENDSZERT, HOGY MEGÉRTSÜK MIÉRT OLYAN HATÉKONY A KANNABIONID!

Az endogén (testen belüli) kannabinoid rendszer, melyet a felfedezéséhez vezető növény után neveztek el, talán a legfontosabb élettani rendszer amely részt vesz az emberi egészség létrehozásában és fenntartásában. A rovarok kivételével minden állat rendelkezik endokannabinoid (EKR) rendszerrel. Felfedezésre került (1990-ben), hogy előállítunk saját kannabinoidokat, úgynevezett endokannabinoidokat, amelyek hasonló szerkezetűekmint a kannabisz növényben található vegyületek; továbbá rendelkezünk receptorokkal ezekhez a molekulákhoz. Az endokannabinoidok és a receptoraik a testben mindenhol megtalálhatóak; az agyban, a szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben. Az endokannabinoid rendszer minden szövetben más feladatokat lát el, de a cél mindig ugyanaz: a homeosztázisa stabil belső környezet fenntartása a külső környezeti változások ellenére.

Az EKR kannabinoid receptorokból, azokhoz kapcsolódó belsőleg előállított molekulákból (endogén) ligandumokból és enzimekből áll, amik szintetizálják és lebontják ezeket a molekulákat.

A legismertebb kannabinoid receptorok a CB1 és a CB2, melyeknek az 1990-es évek elején bizonyították a létezésüket és céljukat. Mindkét típusú kannabinoid receptor megtalálható az egész testben, de másképpen oszlanak el. A CB1 receptorok legnagyobb számban a neuronokon (idegsejteken) találhatók meg, az agyban, a gerincvelőben és a perifériás idegrendszerben, valamint a test más szerveiben. A CB2 receptorok elsősorban az immunsejteken találhatók meg, köztük a leukocitákban, a lépben és a mandulákban, de nagy számban jelen vannak a test más szerveiben is, pl. az agyban.

Az egész testünkben vannak kannabinoid receptorok és több receptorunk van kannabinoidokra, mint bármely más anyagra. Az EKR a legkiterjedtebb receptor rendszer a testben. Az endokannabinoidok kötődnek a kannabinoid receptorokhoz és képesek kifejteni különböző hatásokat zár-és-kulcs mechanizmushoz hasonló működéssel. Képesek aktiválni a receptorokat, mint teljes vagy részleges agonisták (aktiválók), vagy kötődni tudnak egy receptorhoz és semleges antagonistaként (blokkoló) működni, amely nem aktiválja a receptort; vagy inverz agonistaként, ez esetben deaktiválják a receptort.

Az elsődleges endokannabinoidok az anandamid és a 2-arachidonoil-glicerin 2-AG. Az anandamidot 1992-ben fedezték fel és megállapították, hogy a CB1 receptor endogén ligandja. A kémiai szerkezete nagyon hasonló a tetrahidrokannabinoléhoz (THC). A 2-AG-t 1995-ben fedezték fel és ellentétben az anandamiddal, nagy affinitással aktiválja mind a CB1 és a CB2 receptorokatMindkét endokannabinoid “igény szerint” – amikor szükség van rá – kerül előállításra, prekurzor molekulák használatával a sejtmembránon.

Az endokannabinoidok és a kannabinoidok a test különböző rendszereinek kereszteződésében is megtalálhatók, így lehetővé teszik a kommunikációt és a koordinációt a különböző sejttípusok között. A sérülés helyén például az látható, hogy a kannabinoidok csökkentik az aktivátorok és az érzékenyítők kibocsátását a károsult szövetből, stabilizálják a idegsejtet, hogy megakadályozzák a túlzott tüzelést és nyugtatják a közeli immunsejteket, hogy megelőzzék a gyulladáskeltő anyagok kibocsátását. Három különböző hatásmechanizmus, három különböző sejt típusra, egyetlen célért: minimalizálni a fájdalmat és a sérülés okozta kárt.

A kannabinoidok a homeosztázist segítik elő a biológiai élet minden szintjén. Például az autofágia egy olyan folyamat, amelyben a sejt elzárja egy részét, hogy önemésszen és újrahasznosítson, amit az endokannabinoid rendszer közvetít. Bár ez a folyamat tartja életben a normális sejteket, amely lehetővé teszi számukra, hogy fenntartsák az egyensúlyt a szintézis, a bomlás és az azt követő sejttermékek újrahasznosítása között, van egy halálos hatása a rosszindulatú daganatsejtekre, így azok saját magukat fogyasztják el, programozott sejt öngyilkosság útján. A rákos sejtek halála természetesen elősegíti a homeosztázist és a túlélést az egész szervezet szintjén.

Amikor a sejtek kommunikálnak, a neurotranszmitterek általában a preszinaptikus neuronoktól áramlanak a posztszinaptikus neuronokhoz. Az endokannabinoidok egyedülállóak, mivel képesek az ellenkező irányba utazni és visszajelzést szállítani a preszinaptikus sejthez. Ez a folyamat egy alapvető mechanizmus, amely által az endokannabinoidok fenntartják a homeosztázist. Például, ha egy neuron túl gyorsan lő ki üzeneteket, akkor az endokannabinoidok (általában a 2-AG) utasítják azt, hogy lassítson le, az által, hogy felfelé utaznak és aktiválják a preszinaptikus CB1 receptorokat.

Az EKR számos alapvető funkcióban vesz részt. Úgy tartják, hogy szerepet játszik a memóriában, a hangulatban, az alvásban, az étvágyban, a fájdalomban, az immunválaszban, a gyulladásban és a sejtek élet halál ciklusában. Számos fiziológiai folyamatot is befolyásol, beleértve a keringést, az anyagcserét és szervi funkciókat. A kannabinoidok képesek “sodrással szemben” haladni, a posztszinaptikus idegtől biztosítani visszajelzést a preszinaptikus idegnek, ami eddig ismeretlen volt az idegrendszer kémiájában.

A betegségek gyakran akkor alakulnak ki, ha  endokannabinoid hiányosság

vagy zavar áll fenn. Ezek a tények önmagukban bizonyítják a megfelelő EKR működés fontosságát a magasabb szintű szervezetek egészséges létezésében.

Az endokannabinoid rendszer, a maga bonyolult tevékenységével az immunrendszerünkben, az idegrendszerünkben és a test összes szervében, szó szerint egy híd a test és a lélek között. Ha megértjük ezt a rendszert elkezdünk látni egy olyan mechanizmust, amely megmagyarázza, hogy a tudatállapotok hogyan segítik elő az egészséget vagy a betegséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük