Immunrendszer működése

 

Hogyan működik az immunrendszer? A kannabisz mechanizmusa elsődlegesen a szervezet endokannabinoid rendszerén keresztül érvényesül, ami a tudomány mai állása szerint feltételezhetően a szervezet összes biológiai folyamatával kölcsönhatásba lép, beleértve az immunrendszerünket is.

Immunrendszerünk egyik főszereplője a leukociták (fehérvérsejtek) , feladatuk, hogy  a nemkívánatos, hívatlan látogatók felkutatása és megsemmisítése. A leukociták két csoportra oszthatók:

  1. limfociták (B-sejtek és T-sejtek) megsemmisítik az antigéneket és kialakítják a szerzett immunrendszert, azaz segítik a szervezetet hogy emlékezzen korábbi támadóira
  2. fagociták, más néven falósejtek, amik felkutatják, bekebelezik és megsemmisítik az idegen betolakodókat

Immunrendszerünk kulcsszerepet játszik azoknak a sejteknek a felkutatásában, amelyek rendellenesen működnek a szervezetünkben és az apoptózis vagy más néven programozott sejthalál folyamatán keresztül biztosítja, hogy ne induljanak növekedésnek és ne alakuljon ki daganatos elváltozás.

A megfelelő módon működő immunrendszer kritikus eleme a programozott sejthalál (apoptózis) folyamata, ami a sejthalál és a sejtnövekedés közötti kényes egyensúlyt tartja fent.

 

CBD hatása az endokannabinoid rendszerre és az immunrendszerre

Az endokannabionid rendszert 1990-es években fedezték fel.

Az endogén (testen belüli) kannabinoid rendszer, melyet a felfedezéséhez vezető növény után neveztek el, talán a legfontosabb élettani rendszer amely részt vesz az emberi egészség létrehozásában és fenntartásában.

Előállítunk saját kannabinoidokat, úgynevezett endokannabinoidokat, amelyek hasonló szerkezetűek, mint a kannabisz növényben található vegyületek; továbbá rendelkezünk receptorokkal ezekhez a molekulákhoz. Az endokannabinoidok és a receptoraik a testben mindenhol megtalálhatóak; az agyban, a szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben. Az endokannabinoid rendszer minden szövetben más feladatokat lát el, de a cél mindig ugyanaz: a homeosztázis, a stabil belső környezet fenntartása a külső környezeti ingadozások ellenére. A legismertebb kannabinoid receptorok a CB1 és a CB2, melyeknek az 1990-es évek elején bizonyították a létezésüket és céljukat. Mindkét típusú kannabinoid receptor megtalálható az egész testben, de másképpen oszlanak el. A CB1 receptorok legnagyobb számban a neuronokon (idegsejteken) találhatók meg, az agyban, a gerincvelőben és a perifériás idegrendszerben, valamint a test más szerveiben. A CB2 receptorok elsősorban az immunsejteken találhatók meg, köztük a leukocitákban, a lépben és a mandulákban, de nagy számban jelen vannak a test más szerveiben is, pl. az agyban.

Az endokannabinoidok a sejtek kémiai ingerület átvivő pontjain a pillanatnyi szükségleteknek megfelelően jönnek létre és a sejtszíntű folyamatokra hatnak.