Hányinger

A kemoterápia során fellépő hányinger és hányás egy gyakori mellékhatás, amelyet az alkalmazott kemoterápiás gyógyszerek okozhatnak. A tengeribetegség, a reggeli rosszullét, az influenza vagy a kemoterápia, mind enyhén eltérő változatai a kellemetlen hányinger tünetnek. Az antemetikus hatás azokat a hatásokat jelenti, amelyek a hányást és hányingert csökkentik. A CBD-nek van antemetikus hatása, és képes lehet csökkenteni a hányinger és hányás gyakoriságát. A hányinger és hányás kiváltó okai többek között a következők lehetnek:

Kemoterápiás gyógyszerek: Az alkalmazott kemoterápiás szerek közvetlenül irritálhatják a gyomrot és az emésztőrendszert, ami hányingert okozhat.

Mérgező hatás: A  szervezet védekező mechanizmusai, például a hányás, megpróbálják megszabadítani a mérgező anyagoktól a szervezetet.

Idegi hatások: A kemoterápia agyi területeket is érinthet, ami hányingert és hányást okozhat.

Érzelmi és pszichológiai tényezők: A nagymértékű stressz is hozzájárulhat a hányingerhez.

Emelkedett gyomorsavszint: A kemoterápia hatására a gyomorsavszint növekedhet, ami szintén hányingert okozhat.

A CBD-nek hányingergátló hatása lehet azáltal, hogy befolyásolja az endokannabinoid rendszert az emberi testben, amely szerepet játszik az étvágy és az emésztés szabályozásában. Ezenkívül a CBD-nek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásai is vannak, és ezek segíthetnek a hányinger okozta kellemetlen érzések enyhítésében.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a CBD olaj hatása egyénenként változhat, és nem mindenki reagál ugyanúgy a CBD-re. Emellett az olaj minősége és tisztasága is fontos szempont, mivel minőségi termékek hatékonyabban segíthetnek a tünetek enyhítésében. A teljes spektrumú olajokban lévő (0,2%) THC  képes befolyásolni az agy hányingerrel és hányással kapcsolatos központjait. Ezáltal a THC fokozhatja a hányinger küszöbét és csökkentheti a hányás gyakoriságát. Ezért néhány orvos és szakember receptre THC-tartalmú készítményeket írhat fel olyan pácienseknek, akik súlyos hányingert tapasztalnak, például a kemoterápia mellékhatásaként.

A Guelphi Egyetem tudósai, Parker Linda vezetésével, azt szerették volna megérteni, hogy a CBD, THC, CBDA és THCA hogyan váltják ki émelygésgátló hatásaikat. Különösen a megelőlegezett, azaz anticipátoros hányingerre koncetráltak, egy súlyos rossz közérzetre, ami a kemoterápia, vagy más émelyítő helyzet válthat ki. Ezt a placeboszerű kellemetlenséget nehéz kezelni a tipikus antiemetikumokkal, de a kannabinoidok gyakran működnek, legalábbis az állati modellekben.