Neurodegeneratív betegségek

Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a Huntington-kór, és egyebek,

A neurodegeneratív betegségek elsősorban a központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő) működési zavarának következtében alakulnak ki, amit a neuronok (idegsejtek) károsodása eredményez. A károsodás során csökken az a képességük, hogy jelzések küldjenek a perifériás, a vegetatív és az enterális idegrendszernek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy mozogjunk, érintsünk, emésszünk, lélegezzünk, valamint, hogy reagálni tudjunk a környezetünkre és érzékelni tudjuk azt. 

A neuronok egyike azon néhány sejttípusnak, amik csak egy nagyon korlátozott mértékben képes regenerálódni.

A felfedezések arra engednek következtetni, hogy a természetes kannabiszból származó kannabinoidok képesek szó szerint meggátolni az agyi gyulladást, amely felelős a kognitív hanyatlásért, az idegek hibás működéséért és az agy degenerációjáért. 

Egy 2014 júliusában a Journal of Neuroscience Research folyóiratban megjelent tanulmány több bizonyítékot talált, ami alátámasztja, hogy a kannabinoidok potenciális gyulladáscsökkentő és neuroprotektív szerek, ahol ultra-alacsony (nem pszichoaktív) dózisú THC védelmet nyújt az “ideggyulladás-okozta kognitív károsodás” ellen.

Tekintettel igen kedvező biztonságossági profiljára és a bizonyos neurodegeneratív betegségek által okozott súlyos tünetekre, amelyek potenciálisan enyhíthetők használatával, az egész növényi kannabisz gyógyszer biztonságos és hasznos kiegészítő terápia lehet olyan neurodegeneratív betegségektől szenvedő betegek számára, akiknek tünetei nehezen kezelhetők standard terápiával.