Crohn betegség

A kannabisz a legelső placebo-kontrollos Crohn-betegség, más néven gyulladásos bélbetegség, kezelésére végzett vizsgálatban bajnokként szerepelt.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos betegsége, mely a bélfal minden rétegét érintheti. Lassan kialakuló, de tartós panaszokat okozó krónikus betegség, ami többek között okozhat hasi fájdalmat, hasmenést (ami lehet véres), súlyos hányást, fogyást, valamint másodlagos bőrkiütéseket, ízületi gyulladást, szemgyulladást, fáradtságot és a koncentráció hiányát.

Egy colitis patkány modelljében (kémiailag indukált nyálkahártya-gyulladás révén) a vastagbélszövetekben a CB1 és CB2 receptorok fokozott expresszióját mutatták ki, jelezve az endokannabinoid rendszer lehetséges szerepét a gyomor-bélrendszeri gyulladásban. Továbbá, a vizsgálatok azt mutatták, hogy ha a kannabinoidok szintje megemelkedik, a CB1 és CB2 receptorokat aktiválják, akkor csökken a gyomor-bélrendszeri gyulladás. A CBD nemcsak közvetlenül szabályozhatja az endokannabinoid rendszert, de a kutatások azt mutatják, hogy megváltoztathatja az endokannabinoid szintet azáltal, hogy gátolja a zsírsav-amid-hidroláz (FAAH) enzimet, amely lebontja a kulcsfontosságú endokannabinoidot, az anandamidot.

A kannabinoidok befolyásolhatják a bél motilitását, a gyomor ürülését, a tranzit idejét és a bélmozgást. A CBD-t az állati modellekben a hipermotilitás állapotának enyhítésére használják, emellett émelygésgátló hatást is kifejt, mivel hat az 5-HT1A receptorokra. Más tanulmányok szerint a CBD hasznos a gyomor-bél gyulladás enyhítésében és a bélgát védelmében, aztáltal, hogy GPR55 receptorral lép kölcsönhatásba az enterocitákban. Ezeket az eredményeket mind állati, mind humán sejtmodellekben megtalálhatók.

A Crohn-betegségben és fekélyes vastagbél gyulladásban szenvedő emberek megváltozott endokannabinoid aktivitást mutattak. A gyulladásos sejtek beszűrődése után a vastagbél hámja fokozott CB2 reaktivitást mutat. Ezen receptorok aktiválása megakadályozza a nyálkahártya kriptok és az epiteliális bélés károsodását. A kannabiszt régóta használjak a gyomor-bélrendszeri gyulladások kezelésére.

A gyomor és bélrendszeri problémák esetén leginkább a lágy zselatin kapszulákat javasoljuk, mivel rögtön a probléma területén fejti ki hatását. Weboldalunkon a Hemp4Life Lágyzselatin kapszulákat ajánljuk a gyomor és bélrendszeri problémákra. Személyes és ingyenes tanácsadás üzleteinkben illetve a kapcsolati oldalon.